top of page
Vyhledat

Novinky ze světa - Ve Švédsku vyrostl nejvyšší větrník na světě ze dřeva. Má přes sto metrů, vyrábí elektřinu i zadržuje uhlík


Nedaleko od švédského Göteborgu se nově tyčí dosud největší větrná elektrárna postavená ze dřeva. Vrtule dosáhne do 150 metrů, samotný stožár větrníku je vysoký 105 metrů. To je pro srovnání zhruba stejně jako nejvyšší pražský mrakodrap City Tower. Zařízení patří švédské firmě Modvion a elektřinu začalo dodávat do sítě loni v prosinci, kdy ji navštívili reportéři britské BBC. 


Na obzoru poblíž druhého největšího švédského města se ale točí i několik dalších velmi podobných turbín. Pro ně je ale klíčovým materiálem ocel, ne dřevo, stejně jako pro téměř všechny nosné věže větrníků po světě. Zvenčí však není mezi dřevěným zařízením Modvionu, jehož výkon činí dva megawatty, a jeho ocelovými příbuznými vidět žádný rozdíl. I dřevěná elektrárna má silný bílý nátěr, který ji chrání před živly, a čepele vyrobené většinou z epoxydové pryskyřice. „Rozdíly jsou jasné, až když vstoupíme do věže. Stěny mají zakřivený povrch ze surového dřeva, ne nepodobný sauně,“ píše na webu BBC Jonah Fisher.


Silné stěny věže se skládají ze 144 třímilimetrových vrstev dýhového řeziva. Modvion se chlubí, že pevnost a pružnost dřevěné stěny dokáže mít pod kontrolou díky změnám zrnitosti každé z tenkých vrstev smrku, které věž tvoří. „Je to náš tajný recept,“ řekl spoluzakladatel společnosti a bývalý architekt a stavitel lodí David Olivegren.


Jednotlivé zakřivené části dělníci vytvořili slepením a stlačením vrstev v továrně na okraji Göteborgu. Jednotlivé kusy pak odvezli přímo na místo stavby elektrárny, tam je spojili do válců a naskládali na sebe. „Dřevo a lepidlo je perfektní kombinace, to víme už stovky let. A protože použití dřeva je lehčí než ocel, lze s ním postavit vyšší turbíny s menším množstvím materiálu,“ vysvětlil Olivegren.


Velkou předností dřevěných turbín je tak podle něj fakt, že lze věže stavět z menších modulů, které se snáze přepravují. „Díky tomu bude mnohem snazší stavět opravdu vysoké věže a dopravovat jejich materiál i na obtížně dosažitelná místa.“


Ocel umožňuje stavbu věže po válcích také, ty jsou ale mnohem těžší a složitější na dopravu. Větší je podle BBC i úsilí potřebné k sešroubování těžkých kusů dohromady, což zvyšuje náklady. Vyšší jsou prý i nároky na údržbu.


Celý článek, odemčený pro Vás, zde: https://archiv.hn.cz/c7-67284050-128q85-617c16f1cabfb35

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page